Uputstvo za upotrebu bebe – vodič kroz prve dane

download Verujem da nijedan roditelj nije spreman za sve ono što dolazi kada se beba rodi.

Ti prvi dani, naročito prvi mesec života bebe, predstavljaju najkritičniji period kada smo suočeni sa nepoznatim i neistraženim novim svetom, ništa nam nije jasno, imamo hiljadu i jedno pitanje, i mnogo različitih odgovora, često protivrečnih. Koliko pedijatara – toliko mišljenja.

Bezbroj je odlutumblr_l6j6oe3MHs1qaqlohka koje treba doneti – koliko često i čime kupati bebu, koje pelene koristiti, dojiti na zahtev ili uobročiti bebu uz mnoštvo drugih svakodnevnih izazova na koje treba odgovoriti. Ponekad treba još i doći do zajedničke odluke/kompromisa između dva dijametralno suprotna stava roditelja.

Nema te literature koja može da nas pripremi za prve dane života bebe. Ja sam besomučno čitala sve što mi je palo pod ruku, ali sam se na kraju ipak oslonila na intuiciju oko mnogih stvari. Od literature mi je najkorisnija bila Larousse Nega novorođenčeta jer je kratka i precizna (štedi vreme za čitanje), ima ilustracije (što je vrlo korisno kad ti je sve nepoznato) i odnosi se na glavne oblasti od značaja za život bebe (praktična).

Sledi nekoliko uvida i pravila koja su proizašla direktno iz iskustva, naravno subjektivnog, ali nadam se korisnog i za sve vas, nove roditelje. Ideja je da vam taj prvi mesec (a i period posle) olakšamo. Pravila su ograničena utoliko što se odnose na većinu zdravorazumskih roditelja i zdravu decu.

 • Ne paničite.

U najvećem broju slučajeva nema potrebe da paničite, problem će biti rešen i beba će biti dobro. Sve što se dešava je uglavnom normalna pojava, iako nama može izgledati drugačije jer nam je sve novo i nepoznato.

Panika je strah doveden do kulminacije. Kada smo uplašeni lučimo hormon stresa kortizol, koji kroz naš krvotok i mleko dospeva do bebe ukoliko je dojimo. Strah parališe moždane funkcije, otežavajući nam realno sagledavanje situacije, i pronalaženje odgovarajućeg rešenja za problem koji je pred nama.

Zato u stresnim situacijama – duuuuboko udahnite, kažite sebi da ćete to rešiti i da će sve biti ok, procenite situaciju i delajte u skladu sa njom. Smirenog uma ćemo se lakše otvoriti i za intuiciju koja će nam ukazati šta je to što treba da uradimo.

Za sve što je van naše moći i znanja, imamo telefonsko savetovalište Halo beba, 011 7158 444 🙂 ili porodičnog pedijatra.

 • Bebe su receptivna bića.

Bebe imsignalaju savršen radar za vaše emocije, što podrazumeva i pozitivne i negativne! Ako se osećate srećno i harmonično, vi „zračite“ divotom, a beba će upijati upravo takvu energiju i emocije, pri čemu će reagovati tako što će biti zadovoljna i mirna (naravno ukoliko su joj ostale potrebe podmirene – za snom, presvučena je, sita i sl).

Ako se osećate loše, iscrpljeno i umorno, svađate se sa partnerom, ljuti ste ili tužni, beba će upijati takvu energiju i emocije, i kao rezultat – imaćete uznemirenu bebu koju je teško smiriti kada ste i vi sami pod negativnim nabojem.

Ovo postaje još važnije imajući u vidu sledeće pravilo.

 • Računajte da će vaše emocije biti burne.

Emocije mame nakon porođaja su kao vožnja rollercoaster-om. Od totalne egzaltacije i sreće zbog tog predivnog bića koje izaziva u vama ushićenje i osećaj ispunjenosti i smisla, do potpune tuge, ranjivosti i bespomoćnosti kad shvatite da je vaš stari život zauvek izgubljen i koja je odgovornost pred vama, da partner baš i nije ono što ste očekivali, i da će veliki teret biti samo na vama.

Ponekad ćete se možda osećati usamljeno i izolovano, kao da ste na nekom pustom ostrvu, dok će u drugim prilikama svet izgledati potpuno idilično a pogled na bebu će vam izazvati suze od neizmerne radosti.

Hormoni nam tu ne idu u prilog, tako da će proći neko vreme dok se ne stabilizujete, naročito ako dojite.

 • Vi najbolje poznajete svoju bebu, čak i pre nego što je zapravo „upoznate“, ali je to poznavanje često na nekom emocionalnom, intuitivnom nivou, ili ukratko „ono što osećate da jeste – to jeste“.

To zapravo znači da ćete u većini slučajeva imati prirodan osećaj za ono što vašoj bebi treba. Ne postoji bezbroj razloga zbog kojih beba plače ako je zdrava, a ako krenete procesom eliminacije, sigurno ćete zadovoljiti sve njene potrebe (presvlačenje, hrana, pevanje i ljuljanje u rukama su na prvom mestu, i gotovo uvek rešavaju stvar, ne nužno tim redosledom 🙂

Nekad neće biti ništa od toga, ali će vama „pasti na pamet“ (to je ono „nemam pojma odakle mi ovo, ali radi“ – intuicija) nešto što možete da uradite da rešite bebin problem.

Što vi bolje naučite da čitate bebine signale i tumačite plač (koji ima različite intonacije po kojima možete da prepoznate da li je gladna, želi da je uzmete ili samo promenite pelenu), ona će sticati više sigurnosti i manje će plakati, i sve više će uživati. Vremenom ćete naučiti da prepoznate različite tipove plača koji su u vezi sa različitim potrebama vaše bebe. Vaše je samo da pažljivo slušate.

Za sve vanredne situacije, bolesti i neprijatnosti, uvek možete pozvati servis Halo beba, u bilo koje doba dana ili noći, njihovi lekari će vam odgovoriti na pitanja i posavetovati vas kako da rešite problem.

O pedijatru valja razmišljati i pre rođenja deteta. U suštini, ako imate dobrog pedijatra koga možete pozvati u bilo koje doba – veliki teret vam je pao sa pleća. Ali i ako ga nemate, tu je internet gde ćete pronaći odgovor na svako pitanje (doduše nikad jedan, već ćete u moru odgovora birati onaj koji vam deluje najrelevantniji). A tu su i bake, mame, prijateljice koje već imaju decu, komšije.. tako da ne brinite oko toga, uvek ćete imati nekoga da pitate za savet ako budete imali bilo kakve nedoumice oko bebe.

 • Vremenom ćete postati eksperti za bebin jezik.

Ne brinite, iako u početku deluje kao totalna enigma, vrlo brzo – već posle mesec, dva postaćete pravi eksperti za bebe, znaćete da tumačite njihove potrebe sa lakoćom, prepoznavaćete plač i neverbalnu komunikaciju, male signale koje beba odaje kad joj se spava koje je uvek dobro da primetite na vreme (trljanje okica, ušiju, zevanje..), a onda umesto slušanja plača kreće uživanje u radosnom gugutanju 🙂

Niko ne poznaje vašu bebu bolje od vas!

 • Iako ne deluje tako, u tom haosu, kako vam se čini u početku ceo život sa bebom, uskoro će se stvoriti red, za šta ste delimično odgovorni vi, a delimično beba.

Navike stvarate tako što svakog dana radite iste i slične radnje sa bebom (obratite pažnju na položaj u kome ih nosite kada plaču, pesme koje im pevate, način na koji ih ušuškate u krevetić – sve će to ostati negde zabeleženo u njihovoj prvoj memoriji).

Tim malenim bićima je užasno važno da imaju neki red, repetitivne radnje i male rituale koji se ponavljaju iz dana u dan. Meni su najdraži bili oni pred spavanje – masažica, kupanjac, podoj pa na spavanjac.

 • San je potreban i vama i bebi – ideal je da se sinhronizujete.

Da bi naučili razliku između dana i noći, dobro je uvesti rituale pred spavanje, tako da im označite početak noći (čitanje, pevanje, kupanje i sl.) Ako bebi treba malo više vremena da počne da spava noću, uvek možete zadovoljiti vašu potrebu za snom tako što ćete spavati sa bebom tokom dana.

Odmorna mama je najbolja mama! 🙂

Bebe spavaju 16-20h dnevno, tako da sigurno možete „uglaviti“ svoj san negde u taj broj sati. Iako je to isprekidan san, prelazite na novi način funkcionisanja – polifazno spavanje koje u početku deluje nemoguće, ali vremenom vam postane druga priroda.

Ako ste nekad trenirali jogu, i radili joga nidru – stanje slično snu gde ste zapravo budni i svesni, znaćete o čemu je reč. Ili ako ste uspevali da zaspite i malo se odmorite u sred akcije, u onim kratkim intervalima od par minuta između materičnih kontrakcija kad je krenuo porođaj – vi već imate veštine potrebne za regeneraciju kroz kratak ali efikasan san 🙂

 • Dojenje ume da bude nezgodno u početku, dok se ne uhodate i vi i beba.

Vi učite da dojite a beba uči da sisa istovremeno, opet je potrebno da se sinhronizujete, a to ćete najpre postići ako krenete što pre sa dojenjem, od samog rođenja – već u prvom satu života bebe. Dajte joj šansu da provežba refleks sisanja koji već poseduje, a vremenom će biti sve snažnija i moći će da povuče veće količine mleka.

To će pomoći da se prebrodi kriza koja nastaje trećeg dana nakon porođaja, sa prilivom mleka. Masirajte grudi kad postanu tvrde i bolne, to uvek pomaže.

Ako dođe do mastitisa samo nastavite da dajete bebi da sisa, što više, masirajte se i stavljajte kupus na grudi – isprobana tehnika koja pomaže!

Bradavice će verovatno trpeti pritisak dok beba ne nauči da sisa pravilno (i vi da je postavite pravilno na dojku), kod toga pomaže mazanje lanolinom, ali je svakako uspostavljanje pravilne tehnike primarno.

Dojenje ne treba da boli, ali do toga treba doći učenjem tehnike.

Dojenje će vas iscrpeti, potrebna je energija za stvaranje mleka, vaše telo ima potrebu za kvalitetnom hranom i odmorom koju treba da zadovoljite pre nego što zadovoljite bebine potrebe. Jako je važno da vama bude udobno u položaju i prijatno dok dojite jer podoj ume da potraje! Srećna mama – srećna beba 🙂

dojenje

Ne odustajte pred izazovima dojenja, vaš trud će imati višestruke koristi za bebu – imajte to u vidu kao podstrek! Pored toga što je najkvalitetnija hrana za vaše dete, mnogo je jednostavnije i praktičnije dojiti bebu nego pripremati formule i sterilisati bočice iz sata u sat. Konsultujte se sa stručnim licima oko dojenja ako imate bilo kakve nedoumice (sledi nekoliko korisnih sajtova na tu temu).

La Leche League International

La Leche Srbija

kellymom web site

kellymom facebook

 • Roditelji uvek mogu da nađu način da pomognu svojoj bebi.

Ovo je naročito značajno kod beba koje imaju grčeve/kolike. Najteže je gledati voljeno biće kako pati, zato u slučaju da beba ima grčeve, imate dve opcije – možete je nositi u rukama tako da vašim rukama držite njen stomak, i tako ga grejete, ili pak na ramenu, tako da su bebin stomak i vaše telo u kontaktu.

Druga opcija je masaža i o tome ću napisati poseban članak, sa detaljnim opisom tehnika. Pored toga što može pomoći kod varenja, masaža je predivan način da se zbližite sa svojom bebom, otkrijete joj njeno telo, podstaknete organe i krvotok, ili da je samo opustite i uvedete u divan noćni san.

2 thoughts on “Uputstvo za upotrebu bebe – vodič kroz prve dane”

 1. Saveti su veoma korisni, ali realnost je realnost. Mozda sam mama mrgud 🙂 ali ipak mislim da sve to traje malo vise od mesec dana. Evo, moja ce skoro godinu, a neke stvari jos ne mogu da razumem i da se naviknem.

  1. Hvala vam na komentaru! 🙂 Naravno da sve to traje duže od mesec dana, celog života ćemo upoznavati svoju decu i naravno da se sve bebe međusobno razlikuju, baš kao i mame 🙂 Nije bila namera da članak bude sveobuhvatan, već je ideja bila da se olakša onaj prvi kritični period, kad ne znamo odakle da krenemo i sve nam deluje nepoznato. Ako imate neki savet za koji mislite da bi dobro upotpunio ovaj naš mali spisak, pišite nam, da dopunimo i još više olakšamo taj prvi period života bebe i postajanje roditeljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.