Prirodni porođaj

Prirodni porođaj je u eri medikalizovane trudnoće prilično zaboravljen i pogrešno shvaćen.

Prirodni porođaj podrazumeva da je žena aktivna u svim fazama porođaja, da nema medicinskih intervencija poput carskog reza, indukcije ili stimulisanja porođaja, epiziotomije, epidurala, prokidanja vodenjaka od strane lekara, da se pupčana vrpca ne preseca odmah po izlasku bebe…

7a10c082ed1927a4d364ec1fc3edf75fOvo iskustvo je moguće ukoliko trudnoća nije rizična, i ispunjeni su osnovni zdravstveni uslovi. Prirodni porođaj ima svoj sopstveni, spontani tok, koji ne treba ometati. Beba ima pravo da sama odluči kada želi da se rodi, tako da ne treba požurivati ceo proces, niti ga siliti. Prirodni porođaj zapravo podrazumeva prepuštanje prirodnim unutrašnjim snagama žene, koje svaka žena poseduje samo je potrebno da se poveže sa tom energijom kada ceo spektakl počinje da se odvija.

Imajući u vidu praksu u većini srpskih porodilišta, prirodni porođaj je skoro nemoguće imati u bolničnim uslovima, tako da on ostaje rezervisan za kućni porođaj, sa ili bez asistencije babice ili dule.

Kućni uslovi omogućavaju ženi da se poveže sa sobom, sa svojim telom koje ima sva znanja potrebna za rađanje, ukoliko nema ometanja. Kod kuće možemo napraviti atmosferu koja nas opušta i uliva nam sigurnost, partner je prisutan, ili neka druga osoba od poverenja, tako da nema straha već sve postaje samo poverenje u prirodni tok stvari. Možemo zauzeti bilo koji položaj koji nam odgovara, i olakšava kontrakcije i napone.

birthquilt2

Žena najbolje oseća koji ritam bebi odgovara i šta treba da uradi u datom trenutku, kao i kada je vreme za akciju a kada treba da se relaksira. Svaka kontrakcija predstavlja korak bliže bebi koja dolazi na svet, gde je udah kiseonik za nju i mamu, a izdah – umirenje i relaksacija, obezboljavanje kontrakcije. Čista meditacija! Bazen i topla voda su najjednostavniji, i najefikasniji prirodni metod „obezboljavanja“ porođaja. Toplota opušta mišiće, tako da, dok su svi drugi mišići opušteni, materica može da koristi sav kiseonik za ritmično guranje bebe napolje.

Rođenje u kućnim uslovima omogućava i taj prvi, najznačaniji kontakt mame i bebe, gde pupčanik i dalje pulsira a beba je na maminim grudima, na prvom vežbanju refleksa sisanja, u njenom toplom zagrljaju nakon dinamičnog i zastrašujućeg putovanja kroz porođajni kanal. Ove prve vežbe sisanja su od ključnog značaja za dobro uspostavljanje dojenja, jer beba odmah počinje da uči. Tu beba nalazi umirenje, baš kao i mama, dok tata preseca pupčanik nakon nekog vremena, kada prestane da pulsira i sva krv iz posteljice pređe u bebin krvotok, tamo gde i pripada. Stvaranje života i to nežno maleno biće sklupčano na toplim grudima, kao i idila ovog trojstva su neopisivi, a sreća neizmerna i neuporediva sa svim drugim poznatim osećajima.

Preplavljena oksitocinom – trojka može da zaspi najslađim snom, potpuno iscrpljena od intenziteta ovog doživljaja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.