Prijava bebe nakon kućnog porođaja

Prijava bebe nakon kućnog porođaja nije nimalo lak zadatak.

Srbija spada u grupu zemalja koje nisu zakonski uredile oblast prava žene da odluči gde će se poroditi (u kući, porodilištu…) što u velikoj meri utiče na pravnu nesigurnost, i neujednačenu praksu kada je u pitanju prijava deteta nakon rođenja u kućnim uslovima.

Ovo je u suštini – pitanje ljudskih prava. Prava na privatnost, autonomiju volje i samoodređenje u odnosu na svoje telo, kao i fundamentalno ljudsko pravo na upis činjenice rođenja u matične knjige. Ova prava su garantovana međunarodnim konvencijama i Ustavom Srbije.

Vođenje matičnih knjiga rođenih i registracija rođenja je u skladu sa važećim propisima, povereni posao u nadležnosti opština i gradova.

Na žalost, postoji veoma neujednačena praksa u različitim opštinama, koja proizilazi pre svega iz njihovog nepoznavanja propisa ali i pravne neuređenosti, tako da će vaše iskustvo zavisti u velikoj meri od toga na kojoj ste opštini prijavljeni vi kao roditelj (ili drugi roditelj deteta) i kakva je bila dosadašnja praksa te opštine kada su u pitanju prijave dece rođene van zdravstvene ustanove. Ono što vam iz iskustva mogu reći je da opština Voždovac u Beogradu ima neko iskustvo, tako da je naša prijava deteta protekla brzo i efikasno 🙂

prijava-bebe

Rok za prijavu deteta je 15 dana od rođenja. Dete se prijavljuje na nekoj od opština gde su prijavljeni roditelji.

U većini opština će vam tražiti da i majka i otac budu prisutni prilikom prijave rođenja deteta, i oboje moraju imati važeće lične karte koje donose na uvid.

U zavisnosti od opštine, potrebno je prisustvo 1 – 2 svedoka rođenja (na opštini Voždovac će vam tako biti potrebna dva svedoka, dok će na Savskom vencu biti dovoljan jedan), koji treba da ponesu svoje lične karte i potpišu izjavu o rođenju deteta u opštini. Negde će vam službenik na licu mesta pripremiti izjavu a negde treba da ih pozovete dan ranije da im kažete da pripreme izjave za potpisivanje. Svedoci mogu biti babica, roditelji (baka, deka bebe), komšije…

Pitaće vas uglavnom jedno, za njih jako zanimljivo pitanje – ko je presekao pupčanik, što im ukazuje na to ko je “porodio ženu”. Pitaće i da li je bilo slučajno ili planirano, verovatno.

Potrebno je da pripremite i državljanstvo oba roditelja, ne starije od 6 meseci (s tim što treba proveriti ovo sada jer po novom Zakonu o upravnom postupku od juna 2016. godine organi javne uprave su dužni da po službenoj dužnosti razmenjuju podatke iz službenih evidencija koji su neophodni za odlučivanje u upravnim postupcima u koje spadaju i izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, uverenje o državljanstvu i dr.).

Za roditelje koji su u braku potreban je i venčani list.

Tražiće vam i izveštaj neonatologa ili pedijatra o zdravstvenom stanju bebe gde su navedeni kilaža, visina, obim glave i sl.. Ovo je ekvivalent prvom pregledu koji se u bolnicama odvija odmah po rođenju. Vrlo je verovatno da ćete ovo dobiti samo kod privatnih lekara.

U nekim opštinama traže i izveštaj ginekologa, što može biti neka potvrda o trudnoći, izveštaj sa double testa ili neki drugi dokaz o tome da ste bili trudni. Možda će negde tražiti i izveštaj ginekologa da ste se porodili.

images

Svakako vas ceo ovaj sistem vodi ka nekolicini privatnih lekara koji su spremni da daju ovu vrstu izveštaja, jer u državnim zdravstvenim ustanovama teško da ćete naići na odobravanje i predusretljivost (mada ne isključujemo tu mogućnost, ima i pojedinaca koji su izuzetak).

Verujem da ne želite da ulazite u porodilišta, jer će najverovatnije na vašu bebu (a samim tim i vas) u tom prvom, veoma osetljivom periodu, biti izvršena invazija – od nerazumevanja vašeg izbora da se porodite kod kuće i shvatanja tog čina kao nerazumnog i rizičnog po vas i bebu, do vakcinisanja i raznih drugih analiza, uključujući i vađenje krvi iz pete bebi, kao i drugih procedura koje će vam nametnuti jer sistem tako funkcioniše. Ukratko, pokušaće da vas kao devijaciju uklope u sistem i postojeće šablone.

Da rezimiramo, za prijavu deteta treba da se javite opštini na kojoj je prijavljen jedan od roditelja, u roku od 15 dana od rođenja deteta, sa sledećim dokumentima:

 • i otac i majka deteta moraju doći da prijave dete, sa važećim ličnim kartama
 • 1-2 svedoka rođenja sa ličnim kartama, koji će potpisati izjavu
 • venčani list
 • državljanstvo oba roditelja (ne starije od 6 meseci)
 • izveštaj neonatologa ili pedijatra o zdravstvenom stanju bebe
 • izveštaj ginekologa

Vrlo je verovatno da vam u sred uživanja u vašoj predivnoj bebi neće biti do birokratije, ali na žalost, to je deo prvog susreta sa sistemom koji ne funkcioniše baš kako treba.

Za one koji žele ozbiljno da se pripreme, sledi spisak propisa koji se odnose na ovu oblast i sa kojima bi se bilo dobro upoznati, i pozvati se na njih za slučaj da imate problem prilikom prijave deteta u nekoj od opština:

novorodjence-beba-bebe-nadoknada-papiri-dokumentacija-dodatak-deciji-decji-pomoc-marija-jankovic_660x330Na kraju, za sve one koji žele potpunije informacije o ovoj temi, predlažemo da se upoznaju sa istraživanjem koje su sprovele doc. dr Jelena Simić i doc. dr Jelena Jerinić, objavljenim pod nazivom “Pravo na porođaj kod kuće – izbor, a ne slučajnost – i neke pravne posledice”.

(Apstrakt) Autorke postavljaju pitanje kada je to odnos prema porođaju doživeo metamorfozu te od normalnog procesa prerastao u kontrolisanu bolničku proceduru, a mesto porođaja promenjeno, pa je umesto kuće to postala bolnica? Ima li žena pravo izbora mesta porođaja, postoji li diskriminacija prilikom registracije rođenja i jesu li bebe rođene kod kuće i njihovi roditelji u Srbiji diskriminisani, samo su neka od pitanja na koja će ovaj rad pokušati da odgovori. Rad ima dve celine. U prvom delu bavi se stavovima Evropskog suda za ljudska prava kada je u pitanju pravo žene na izbor mesta porođaja, kao i pravnim okvirom koji uređuje položaj babice kao zdravstvene radnice koja asistira pri porođaju žene u kućnim uslovima. U drugom delu, analizira se pravni okvir i ostvarivanje prava na registraciju rođenja van zdravstvene ustanove, sa posebnim osvrtom na postupanje matičnih službi u ovim slučajevima.

Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice, možete nam se obratiti mailom ili podeliti svoje iskustvo u komentarima ispod.

6 thoughts on “Prijava bebe nakon kućnog porođaja”

 1. Draga Osnazena, da li mozete da mi kazete kod kog pedijatra i ginekologa je moguce otici radi potvrde nakon kucnog porodjaja? Hvala unapred na izdvojenom vremenu i odgovoru

 2. Draga Osnažena,
  Da li znate za neki slučaj dokazivanja majčinstva i samog porođaja putem video materijala? Na YouTube ima nebrojeno snimaka kućnih porođaja ali su svi iz razvijenijih zemalja.
  Da li je video snimak dovoljan dokaz majčinstva?
  Takođe bih Vam bila zahvalna za informacije o ginekolozima i lekarima voljnim da daju potrebne potvrde o pregledima bez da su prethodno vodili trudnoću.
  Hvala unapred na odgovoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.