Masaža za bebe

Imali smo tu sreću da vrlo rano, još kada je naša beba imala samo mesec dana, budemo podučeni ovoj predivnoj masaži za bebe od strane instruktorke IAIM Srbija – Međunarodne asocijacije za masažu beba. To je bilo idealno vreme za početak kursa masaže jer je beba bila mirnija i bilo je mnogo lakše masirati je nego sada kada je savladala okretanje na stomak i leđa 🙂

Instruktori IAIM ne masiraju bebu direktno, već podučavaju roditelje određenim tehnikama masaže – pokretima, koje roditelji zatim vežbaju na svojim bebama. Obuka je koncipirana tako da se uči postepeno – deo po deo tela, ostavljajući između dovoljno vremena da se naučeno provežba, pa se tek nakon savladanog znanja prelazi na sledeći deo tela, do kompletiranja celog tela (noge, stomak, ruke, lice i leđa – tim redosledom). Paralelno sa tehnikom masaže, obuka je podrazumevala i interesantne teorijske okvire i naučne i stručne članke o različitim temama kao što su empatično roditeljstvo, prirodno roditeljstvo, neurološki razvoj beba i izgrađivanje dečijeg mozga, što je upotpunjavalo celu priču.

IAIM ima sjajnu misiju, koju ću podeliti sa vama ovde: Svrha Međunarodne asocijacije za masažu beba je da promoviše lekoviti dodir i komunikaciju kroz treninge, edukaciju i istraživanje tako da se roditelji, staratelji i deca osećaju voljeno, cenjeno i poštovano u celoj svetskoj zajednici. (slobodan prevod autorke)

Zaista, dok naši malci uživaju u dodiru, ljubav i razumevanje između nas rastu 🙂

Prednosti masaže za bebe su mnogobrojne, dodir pre svega podstiče povezivanje roditelja i bebe, izgrađuje poverenje i osećanja ljubavi, dok istovremeno stimuliše bebina čula i komunikaciju, podstiče krvotok i sistem organa za varenje, imunitet, koordinaciju i balans, razvoj mišića, kao i svest o svom telu. Jako je zabavno otkrivati bebi njeno telo – uživati u oduševljenju kad shvati da su rukice zapravo njene i da ima kontrolu nad njihovim pokretanjem.

Kada bebe imaju grčeve ili kolike, roditelji se često osećaju bespomoćno, jer ne mogu utešiti bebu koja plače. U tim situacijama, masaža je idealna pomoć, i vraća roditelju osećaj kontrole, jer ipak možemo uraditi nešto što će učiniti da se beba oseća bolje. Masaža može pomoći i kod zatvora, bolova i mišićne tenzije, i nelagodnosti zbog rasta zubića.

Pored toga, primetićete da masažom podstičete relaksaciju i bolje spavanje kod bebe, njenu smirenost i mogućnost samoumirivanja, što čini život znatno lepšim i lakšim, jer savladane veštine doprinose zdravom razvoju bebe.

Možete je praktikovati u bilo koje doba dana, naravno kada ste vi i beba raspoloženi za to. Pre samog početka masaže traži se odobrenje od bebe – pitamo je da li je raspoložena za masažu, jer se bebi pristupa kao ravnopravnom biću koje ima svoje misli, osećanja i želje koje treba poštovati.

Nama je masaža divan večernji uvod u snove, deo rituala zajedno sa kupanjem i podojem, nakon čega je beba spremna za miran san.

Ukoliko želite da masirate svoju bebu, možete proći IAIM obuku, ali nije neophodno, jer ćete i kao roditelj nekako intuitivno znati kako da dodirujete bebu, šta joj prija, što će za nju svakako biti pravi ugođaj i bez posebne tehnike, a na internetu možete pronaći razne tehnike – you tube je pun zanimljivih snimaka masaže beba.

Ovde ću dati opis jedne masaže (koja nije deo IAIM obuke) kojom možete pomoći svojim bebama ukoliko imaju grčeve, a preuzet je sa bloga Mama blogerica. Nama je ova masaža bila od dragocene pomoći, a nadam se da će isto biti i kod vas.

Bitno je da u sobi bude toplo jer je beba golišava a od ulja za masažu možete koristiti bilo koje domaće jestivo ulje bez mirisa, na primer suncokretovo (može obično ili hladno ceđeno, organsko) ili maslinovo, bademovo.. bitno je i da vaše ruke budu ugrejane, a možete ušuškati bebu nekim ćebencetom na krevetu, odgovarajućoj podlozi ili na pultu za prepovijanje, kako vam je najzgodnije. Neka prođe malo vremena od podoja (bar 30min) zbog pritiska na stomačić.

  • Prvo stavite ulje sebi na ruke da ga zagrejete, a onda bebi polako prelazite po stomaku i nogicama prema dole da je opustite, a zatim počnite raditi kružne pokrete oko pupka (ne dirajući pupak!). Počnite manjim krugovima u smeru kazaljke na satu kružeći oko pupka, a zatim se lagano širite sve dok ne dođete do bočnih strana trupa. Napravite tako oko 10 krugova. Nemojte samo kliziti rukama po površini već stvarajte lagani pritisak. Vremenom ćete moći napipati vazduh koji je ostao zablokiran i moći ćete ga pritiskom isterati sve do izlaza.
  • Nakon što ste napravili 10 krugova, uzmite bebu za stopala i ispružite nogice na par sekundi, a onda ih savijte u kolenima i privucite bebinom stomaku tako da stvorite slovo M. Ostavite bebu tako 10-15 sekundi i ponovite to oko 5 puta. Ova poza ce bebici pomoći da se pošteno muški isprdi J – pardon na izrazu!
  • Nakon toga stavite palčeve sa svake strane pupka i vucite prema levo-desno

<—–°——> kao da izbacujete nešto napolje. Ponovite 10 puta pa opet bebici dignite noge u M, držite 10 sekundi i ponovite još par puta dok ne izađe vazduh.

  • Na kraju masirajte mesto između pupka i genitalija prema dole – koristite palac. Dignite bebici noge u M i drugom rukom masirajte to mesto dok god vam bebica dozvoli. Uglavnom u tom grmu leži zec jer se tu nakupi svega i ne može izaći, a nakon ove vežbice očekujte – rafal J I to je to!

Izgleda komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavno i brzo – 10 minuta vam treba za ceo postupak.

Srećno! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.